salam semua..!
ni Bedah nak share entry psl resepi..semlm kan i dh janji dgn uuolls..
Bahan A:
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1/setgh inci halia
setgh inci kunyit hidup (xda kunyit hidup,serbuk pun bley..)
Bahan B:
Santan
1 batang serai (dititik)
Ikan Patin (dah dipotong & basuh tau..)
jgn uolls masukkan sekor plak..aku tampo gak nanti..
Bahan C:
3-4 sudu besar tempoyak
2 helai daun kunyit (dikoyak2/diracik halus giteeuw)
garam & gula
cara-caranya :
1) tumbuk/blend sume bahan A sampai mesra alam.. Bedah suka kalau tumbuk sebab lagi sedap!
2) Pastu masukkan Bahan B - santan & serai ke dalam periuk. masukkan sekali dgn bahan A tadi..biarkan atas api sampai mendidih sket,make sure jangan sampai pecah minyak cm muka uuollls 2 plak.. hehe
3) masukkan Cik Fatin aka Ikan Patin then kacau sket..
4) tempoyak tadi 2, dlm bekas asing, uoolss amik dlm 1-3 senduk kuah santan dlm periuk 2 then gaulkan dgn tempoyak tadi..so,dgn cara ni xda la tempoyak 2 berketul2 dlm kuah 2 nanti..
5) pastu masukkan tempoyak n daun kunyit. pastu masukkan garam & gula..sesedap rasa la..
6) biarkan mendidih smpai ikan dh masak,kuah pun dh pekat..tutup api dapur 2..
hah??tunggu apa lagi?ngap laaa....hehehee..
SELAMAT MENCUBA...!!

No comments:
Post a Comment