menarik nih!jom klik...!

Thursday, 27 December 2012

LaPaR!

ok..sebab memalam ni xtau nak makan pe,tengok je peti es da daing..
so,pe lagi...aktiviti malam ialah MASAK...
huahuahua...
nak tgk lauk i?kehkehekeh...bley2..
jap lg Bedah upload yer...
sebentar..heheheee

BeNgONg seKeJaP

harini Bedah settlekan penempatan utk praktikal...
6 BULANN! tekanan!! memang sgt2 tertekan sbb Bedah akan lalui proses bekerja..
tuhan aje yg tau cmne perasaan Bedah..takut?xyah ckp la...opkos la kan...panik kalau tetiba terbuat silap..
masa kat akademi,bley la lecturer tegor..paling tak pun potong markah..tapi dah nama keje?kena maki hamun n potong gaji la nampaknya..
Bedah xtau kenapa tapi Bedah memang risau..sbb Bedah kena deal dgn skop kerja yg berbeza dgn pe yg Bedah studi..agak kesal dgn plihan sndr tapi dah kptsan Bedah sndr yg wat...
Bengong la sket tadi petang..hahaha
but its ok,....I Will Try my Best!!.
Never GIVE UP...
because ALLAH is ALWAYS there for BEDAH GEBU,....!! 
=)

Wednesday, 26 December 2012

PeRiSA tAk BeSt!!

hai semua...
malam ni Bedah rasa tak sedap hati sgt..
tak tau pasaipa...
tapi memang tak seronok...!!
issshhh...!!
mencikk la...!nak kena cuci dgn klorox la hati ni..eeeee.....
bagi bersih..buang semua rasa xseronok ni...
istighfar Bedah....
hurmmmm...
ok la...nite..!

REsePI: Gulai Lemak Tempoyak Ikan Patin

salam semua..!
ni Bedah nak share entry psl resepi..semlm kan i dh janji dgn uuolls..


Bahan A:
1 labu bawang merah      
3 ulas bawang putih      
1/setgh inci halia
setgh inci kunyit hidup (xda kunyit hidup,serbuk pun bley..)

Bahan B:

Santan
1 batang serai (dititik)
Ikan Patin (dah dipotong & basuh tau..)
jgn uolls masukkan sekor plak..aku tampo gak nanti..



Bahan C:            

3-4 sudu besar tempoyak
2 helai daun kunyit (dikoyak2/diracik halus giteeuw)
garam & gula



cara-caranya :

1) tumbuk/blend sume bahan A sampai mesra alam.. Bedah suka kalau tumbuk sebab lagi sedap!
2) Pastu masukkan Bahan B - santan & serai ke dalam periuk. masukkan sekali dgn bahan A tadi..biarkan atas api sampai mendidih sket,make sure jangan sampai pecah minyak cm muka uuollls 2 plak.. hehe
3) masukkan Cik Fatin aka Ikan Patin then kacau sket..
4) tempoyak tadi 2, dlm bekas asing, uoolss amik dlm 1-3 senduk kuah santan dlm periuk 2 then gaulkan dgn tempoyak tadi..so,dgn cara ni xda la tempoyak 2 berketul2 dlm kuah 2 nanti..
5) pastu masukkan tempoyak n daun kunyit. pastu masukkan garam & gula..sesedap rasa la..
6) biarkan mendidih smpai ikan dh masak,kuah pun dh pekat..tutup api dapur 2..
hah??tunggu apa lagi?ngap laaa....hehehee..
SELAMAT MENCUBA...!!

Tuesday, 25 December 2012

MeNu KrIMaS 2012

salam semua..!! 
dah cuti arini, so mesti la da menu spesel utk krimas,kann??hehe..so, menu kita pada petang ni iaaalllaahhh...

Gulai Lemak Tempoyak Ikan Patin! 

sedaappp! hahaa...mesti uuolls pk Bedah masak western food kan? haisshh, xda masa la haih nk wt western food.apa yg da je dlm peti ais 2 yg aku lempor masuk dlm periuk belanga aku 2 ha..hehee..

konpem uuolls nak tau resepi kan? bley je..esok lusa Bedah masukkan entry resepi gulai lemak tempoyak k? sape yg xda tempoyak dlm peti es uuolls 2,sementara musim deroyan ni, baik pegi bli siap2 then peram!kalau x, xmerasa ler kome mkn gulai tempoyak..heheee...
bye!! 

Monday, 24 December 2012

nAk MaSuK tAhUn 2013

salam semua...!
lama la Bedah menyepi since post ari 2 kan..hehee...saja je nak bagi uoollss rindu Bedah lelama sket..kikikiii..
Bedah bz dgn kenduri kawen kwn2,kwn mak Bedah,kwn jiran..sumalah!tapi Bedah belum lagi lerrr..hikhikhikk!!Bedah tunggu Fahrin Ahmad masok meminang Bedah..gitteuuww!

tak tau apa nak wat arini,Bedah online cm biasa,tgk blog org lain..santteekkkk sgt!!trus tgn ni jadik gatal gak nak santekkan blog Bedah,so ni lah wajah terbaru blog Bedah!cewahh!!letoopss uuolls..hikhikhikhikk..


etp

abis cite psl wajah terbaru belog Bedah ni,Bedah nak share sket apa yg Bedah baca dr belog fofularr Malaysia..,credit 2 beautifulnara. Bedah pun try la aplikasi yg dihasilkan Economic Transformation Programme (ETP) dan opkos la Bedah pun bz gak nak tau kan..heheheee... Bedah pun try la aplikasi CITIZEN 2020

etp

yang bestnya aplikasi ni sbab hanya dgn menjawab soklan asas ttg diri kita or apa yg kita nak wat masa depan nanti,benda2 tu yg akan mempengaruhi personaliti kita tahun 2020 nanti...cewahhh..cenggitu pun ada kan?da 8 soklan yg uoollss kena jawab,so have fun!!

etp

tgk kat atas ni,kalau ikutkan hati dan jantung Bedah yg gebu ni,memang sume harta karun kat atas 2 Bedah nak,...takkan nak biar da brg sket2 je kan?mesti la nak da sume..ngeh ngeh ngehh...tamak haloba lahh...

etp

yang best dan syiokkk 2 sbab aplikasi ni da bg info yg kadang2 kita xsedar sebenarnya sgt menguntungkan!..Bedah pun baru tau...memang syiookk..

Punya la lyn menjawab sume soklan tadi tuh.. jengjengjengggggg!!nahhh,hamik kau!!keluarlah jawapan ttg personaliti Bedah tahun 2020...wowww!!terkezut gak Bedah.cm tak sangka plak.hehehee...apakah personaliti Bedah tahun 2020? haipp!!mana bley bagitau.... RAHSIAAAAA.. kikikikii....so,nak tau apa personaliti uoolss?try la...syokk...!

Monday, 10 December 2012

jodoh..

selamat malam semua...
urmm..Bedah agak busy sikit dgn hal2 peribadi yg perlu Bedah uruskan sebab 2 la Bedah senyap je dua tiga hari ni....rindu membuak-buak Bedah pada bloggers dan yg membaca blog Bedah...pelok ciommmm sikittt...muuaahhh!!!!hahahaa....

Entah apa yg Bedah fikir..Bedah sebenarnya sedih dengan sikap segelintir lelaki yg macam tak tau nak menghargai apa yg mereka miliki...dah hilang atau terlepas dari genggaman, baru nak menyesal tertonggeng...!

Bedah dah jumpa macam2 jenis lelaki dan ada yg baik, ada juga yg jahat..2 Bedah tak boleh nafikan,..sama juga macam wanita, ada yg baik budi pekertinya, ada yang pantang nampak lelaki poket lebat..mau dikikis sampai botak lelaki 2...huhuuu.. bila Bedah dah setia dan jujur yg teramat sangat, lelaki 2 pula memainkan hati dan perasaan Bedah yg gebu ni..huhuuu...

Sayang2ku....
Manusia ini adalah ciptaan Allah yg paling sempurna...tiada langsung cacat cela pada setiap ciptaan yg Allah hasilkan...dan segala apa yg terjadi kepada setiap manusia telah ditentukan oleh Allah sejak dari Luh Mahfuz lagi....tetapi sebagai manusia yg dibekalkan dengan akal, kita tak boleh sekadar berserah dan langsung tidak berusaha atau berikhtiar dalam melakukan apa sahaja di dalam hidup kita...kita masih perlu berusaha dan bertawakal kepada Allah dalam segala hal..terutama sekali dalam hal jodoh...

gambar hiasan


Firman Allah di dalam surah An-Nisa' ayat 1-4:

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيم
يٰأَيُّهَا النّاسُ اتَّقوا رَبَّكُمُ الَّذى خَلَقَكُم مِن نَفسٍ وٰحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنها زَوجَها وَبَثَّ مِنهُما رِجالًا كَثيرًا وَنِساءً ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذى تَساءَلونَ بِهِ وَالأَرحامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلَيكُم رَقيبًا
(1) Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu.
وَءاتُوا اليَتٰمىٰ أَموٰلَهُم ۖ وَلا تَتَبَدَّلُوا الخَبيثَ بِالطَّيِّبِ ۖ وَلا تَأكُلوا أَموٰلَهُم إِلىٰ أَموٰلِكُم ۚ إِنَّهُ كانَ حوبًا كَبيرًا
(2) Dan berikanlah kepada anak-anak yatim (yang telah baligh) itu harta mereka, dan janganlah kamu tukar-gantikan yang baik dengan yang buruk; dan janganlah kamu makan harta mereka (dengan menghimpunkannya) dengan harta kamu; kerana sesungguhnya (yang demikian) itu adalah dosa yang besar.
وَإِن خِفتُم أَلّا تُقسِطوا فِى اليَتٰمىٰ فَانكِحوا ما طابَ لَكُم مِنَ النِّساءِ مَثنىٰ وَثُلٰثَ وَرُبٰعَ ۖ فَإِن خِفتُم أَلّا تَعدِلوا فَوٰحِدَةً أَو ما مَلَكَت أَيمٰنُكُم ۚ ذٰلِكَ أَدنىٰ أَلّا تَعولوا
(3) Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman.
وَءاتُوا النِّساءَ صَدُقٰتِهِنَّ نِحلَةً ۚ فَإِن طِبنَ لَكُم عَن شَيءٍ مِنهُ نَفسًا فَكُلوهُ هَنيـًٔا مَريـًٔا
(4) Dan berikanlah kepada perempuan-perempuan itu maskahwin-maskahwin mereka sebagai pemberian yang wajib. Kemudian jika mereka dengan suka hatinya memberikan kepada kamu sebahagian dari maskahwinnya maka makanlah (gunakanlah) pemberian (yang halal) itu sebagai nikmat yang lazat, lagi baik kesudahannya.



yer,..betulll.....jodoh,ajal,maut semuanya dalam tangan Allah....tapi macam yg Bedah kata tadi..kita tak boleh la sekadar duduk rumah, goyang kaki, makan popcorn sambil tengok tv pastu tetiba ada orang ketuk pintu dan kata ''hai,sayalah jodoh awak.jom kita kahwin!!'' hahahaaa...

gambar hiasan

kalau la sesenang 2 Allah bagi kita semua jodoh, Bedah pun nak duduk rumah sambil goyang kaki..tunggu la jodoh Bedah...hahhahaa....


Uoollss kena berusaha untuk mencari pasangan dan kalau niat kita betul nak mencari jodoh kerana ALLAH, Allah akan mudahkan jalan kita..yang penting,kita kena redha, percaya pada qada dan qadar Allah dan sentiasa berusaha dan bertawakal..sebab mencari pasangan hidup bukanlah sesenang 1 2 3!!tadaaa.....!!jodoh ada depan mata...huuuuhuu...jangan berhenti mencari pasangan yang terbaik buat diri uoollss... ingatan utk diri Bedah juga yang masih mencari jodoh ni..hehehehee.....ok la,nite...!!XOXO...!!

gambar hiasan

Thursday, 6 December 2012

ikan masak serai

ok...selamat malam semua...!!malam ni Bedah nak share resepi paling senang+mudah+jimat utk anda terutamanya anak dara yg baru nak belajar masak..huhuuu...masakan ni simple dan mudah nak buat..

bahan-bahannya..:

3 ekor ikan kerisi (gorengkan dulu)
1-2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 batang serai
setgh inci halia
4 batang cili kering/cili padi
1 biji tomato (ikut suka,if suka bley letak..kalau x suka,xpayah la..)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos plum
minyak
garam+gula

Caranya.....:
goreng dulu ikan kerisi

 ni bahan-bahan utk sosnya
tumis dulu semua bahan yang dipotong tu...bawang,serai,halia dan cili kering sampai naik bau...
then, masukkan sos tiram + sos plum serta sedikit air kalau rasa pekat sangat..
pastu masukkan garam+gula...

 campurkan semuanya ke dalam kuali....
dah siap..!!mudah kan..?
selamat menjamu selera......

Wednesday, 5 December 2012

kampung halamanku....!

Mai sini semuaaa..!!
mai tengok gambaq kampung kami...!!

ha....tu diaaa..Bedah nak habaq ni...kelmarin kan Bedah dah janji nak tayang gambaq kampung Bedah utk tontonan semua kan?hari ni Bedah upload sebahagian gambaq kampung Bedah...Fyi,kampung Bedah dkt Alor Star,Kedah..plus,kampung Bedah dkt dgn Kuala Kedah tau..!!hehee...xmau ckp byk,layankan ja gambaq2 kat bwh ni okeyyhh!!




 




sekarang pula Bedah kat Muzium Kota Kuala Kedah,memang dkt sgt dgn laut dan kwsannya sangat menarik!





dah penat berjalan dkt Muzium, Bedah singgah pula kat pasar,nak beli ikan...ikan dkt sini sangat2 fresh tauu!!ikan terus dari laut......!!




Monday, 3 December 2012

TERIMA KASIH.....?

selamat malam bloggers...!!
terima kasih sebab sudi bersama dgn Bedah lagi malam ni... Bedah masih lagi di kampung menikmati waktu cuti Bedah ni ha...hehe...seronok sgt la bila di kampung dikelilingi dgn suasana kampung yg aman dan tenang..seronok sgt! Insyaallah, kalau Bedah berkesempatan, Bedah upload gambar suasana kampung Bedah dan share dgn anda semua ok..? =)

kenapa la kan Bedah pilih title post mlm ni TERIMA KASIH ek??hurmm...bukan per..Bedah terkilan dgn sikap segelintir manusia yg langsung tak gheti bersyukur dgn apa je bakti/jasa/nikmat yg diberi or dpt...yg tau hanyalah nak komen itu tak kena,ini tak kena..semua pun tak kenalah..! Bedah sedih bila mengenangkan satu kisah yang terjadi depan mata Bedah hari ni...

Cerita ni tentang seorang nenek yg sgt sygkan cucu dia so dia pun belikan peralatan sekolah utk cucunya sebab excited cucu sulung nak masuk sekolah katanya..so,si nenek ni pun belikan kasut sekolah...bukan satu pasang tapi DUA PASANG utk cucu kesayangan ni..!!semua pun tau barang sekolah sekarang ni mahal2...tapi 2 bukan masalah utama pd si nenek..bila si nenek ni tunjukkan pada anaknya iaitu bapa cucu dia,bukannya anak ni nak cakap terima kasih or TQ ke or arigato ke apa ke...tapi dikomennya lagi bila dia ckp...''alahhh...brand ni tak tahan lama..,sekejap je dah koyak.kena beli  lain pula nanti.." terus berubah air muka si emak ni bila dgr anaknya ckp mcm tu..bukannya nak ckp ''terima kasih mak sebab belikan kasut utk anak saya.." haissshhh.....!!

Bedah kecewa sebab masih da lagi manusia yg susah utk ucapkan perkataan berharga mcm tu...bukannya org yg memberi 2 minta dibalas jasanya....cukup sekadar terima kasih pun sudah memuaskan hati,...tambah pula dgn senyuman!! mesti lagi bertambah suka hati org yg memberi 2...tak giteuuw??

kalau da lagi di antara kita yg masih lupa nak amalkan perkataan terima kasih 2,tak terlambat lagi uuooolsss utk mula sekarang....apa kata org tua dulu..''orang berbudi,kita berbahasa...'' tak rugi sikit punnnn!!!
ok lah....selamat malam semuaaaa!!

selamat berhujung tahun!!!


selamat malam & pagi & tengah malam untuk semua..
Bedah dah lama sangat tinggalkan my baby ni yer sejak resepi hari itu..bukan apa,Bedah sibuk sangat dengan tugas sebagai pelajar..
Ini pun nasib baik Bedah dapat bercuti sempena cuti semester...
Sebenarnya, Bedah ni baru je balik dari menghantar adik Bedah ke asrama dia di Sri Iskandar...penat jugak lah Bedah ni sebab Bedah yang jadi drebar...huhu.. Sepanjang jalan memang hujan aje dari Kedah-Ipoh..eksiden?tak payah cakap la haihh....mesti da punya lahh! kesian sgt Bedah tgk depa tu suma bila eksiden tapi Bedah ni tak dpt la nak membantu sebab Bedah sendiri pun tak berani tgk darah..hahahaa....

ok, back 2 our story..Bedah rasa penat sgt drive pergi balik tapi yang penting ALHAMDULILLAH, Bedah happy sgt dapat spend time dgn famili..2 yg penting..Bedah dpt hantar adik ke asrama...ni pun final semester dia & she's very excited utk give her best 4 her final..Bedah ni pun tumpang happy bila adik Bedah happy... =)

bila dah ada di kampung ni, KONPEMLAH mak bunda Bedah dh susun rapi schedule dia nak berjalan dgn Bedah...now,Bedah ni redhooooo jer kalau kena pergi mana-mana temankan mak bunda..haha...tapi sekali sekala kan?apa salahnya....masa mak bunda kita masih ada nilah kita kena hargai mereka..bukan senang mereka nak tempuh hidup mendidik kita utk jadi anak yang terbaik..Bedah syukur sgt walaupun mak bunda Bedah ni garang,tapi Bedah tetap boleh jadi 'ngam' dengan mak bila kita hangout sama2...

hargailah ibu bapa kita sementara mereka masih ada.....giteuuww...!oklahh,jum layan gamba mak bunda Bedah dgn my lovely lil sis yer..heheeeee





Saturday, 14 July 2012

SUP TULANG!!

wah...kalau dengar pada topik post ari ni memang tak nak kalah katanya...hehehe...hahaha...actually,arini Bedah teringin nak menyantap tulang!tulang pe??dinasour ke..??amboi...sanggup ke Bedah nk telan tulang dinasour??hehehe....
Bedah tetibe terasa nak masak sup tulang untuk dijadikan menu arini...selalu sangat dah makan gulai je,arini kita tukar selera nak masak sup pulak lah... =) Bedah pun dengan seronoknya nak juga berkongsi resepi sup tulang Bedah ni...alah,senang aja nak buat..dan ini cara Bedah..kalau uoolllsss da resepi sendiri yang lagi BEST,bley la post kat Bedah...boleh kita sama-sama berkongsi resepi..yer tak..??


RESEPI SUP TULANG ....


Bahan-bahannya:

BAHAN A

1 kg tulang lembu
200 gm daging

BAHAN B

2 btg saderi ( hiris  serong)
3 ulas bwg besar ( hiris 4)
5 ulas bwg putih ( hiris 2 je)
2 inci (sebesar ibu jari jew) lengkuas ( hiris jugak ) - jangan byk sgt nnt takut rasa payau/pahit
3 inci halia (hiris juga )
4-5 btg cili padi (nak letak pun boleh,tak nak pun takpe..)
2 btg kulit kayu manis (kalau besar 2 dh cukup,kalau pendek2 je guna la 3 )
bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga
1 uncang sup bunjut

BAHAN C

daun sup
daun bawang
2 biji tomato ( potong 4 )
2 biji kentang ( potong 6 )
garam + bahan perasa (ini terpulang pada anda)
bawang goreng
***asam limau (kalau nak letak ler,kalau taknak pun tak pe...)


CARA-CARA

1. cuci bersih2 tulang dan daging tu.Lepas tu masukkan dalam air dan rebus BAHAN A sampai empuk. (kalau da pressure cooker,lagi la senang,rebus je dlm tu)

2. Dah empuk, masukkan BAHAN B. Pastu kalau dah menggelegak semua bahan tadi dan naik bau, boleh la campak pula BAHAN C. Garam dan perasa itu ikut rasa anda la yerrrr.....

3. Kemudian, masukkan BAHAN C  dan gaul rata tapi jangan kuat sangat,hancur lebur nanti tomato dan kentang 2 dalam sup nanti..hehehe.....

DAH SIAP!!!! nak tengok gamba ker..??bley.....!! SELAMAT MENJAMU SELERA...!!

ini bahan2 nyerrr.........


selepas dah masukkan semua bahan..nampak tulang tue..???hehehe....

selamat makan.....!!


Friday, 13 July 2012

TAHUN KELAHIRAN


malam ni tetiba pulak Bedah teringin nak tahu tentang tahun dalam kalendar Cina..tak tahu apa sebab so,bila Bedah online tadi,Bedah ada terjumpa tentang maklumat ni....So,baca la sama2 ok...kredit kepada :  www.gemintang.com

p/s:rasa2nya Bedah lahir tahun apa ek...???heheheheeeee........

Legenda Shio
Menurut legenda tradisional Cina, ke dua belas binatang dikumpulkan dalam satu hari untuk menentukan siapa yang menjadi pemimpin dalam siklus pertahunan. Sang Khalik membuat kontes tersebut: siapapun yang dapat menyeberang sungai akan mendapat giliran pertama, dan sisanya akan mengikuti urutan sesuai dengan kedatangan mereka.
Pada awalnya kedua belas binatang berkumpul di dalamnya termasuk kucing. Kucing memberitahu berita ini kepada teman baiknya si Tikus, dan mereka setuju untuk pergi berdua keesokan harinya. Namun, ketika hari dimana kontes dimulai Tikus tidak membangunkan Kucing, yang sebagai seorang kucing senang sekali tidur sepanjang hari. Maka itu kucing tidak mengikuti lomba dan tidak masuk dalam siklus tahunan shio.
Pada saat kompetesi, tikus yang penuh akal menumpang pada si Kerbau yang kuat dan gagah untuk menyeberangi sungai. Ketika kerbau sudah mau meloncat ke tepian seberang sungai, tanpa sepengetahuan Kerbau, si Tikus meloncat dari punggung kerbau, dan menjadikan dia pemenang kontes. Binatang terakhir adalah binatang malas yaitu Babi yang pemalas, oleh karena itu Tikus menjadi tahun pertama dari siklus shio, dan diakhiri oleh babi tanpa adanya shio Kucing dalam dua belas siklus tahun itu. Dan oleh karena itu juga, menurut legenda, permusuhan antara kucing dengan tikus dimulai dan masih berlanjut sampai sekarang.
Shio TikusRat – TIKUS
Kamu imajinatif, menyenangkan dan benar benar murah hati terhadap orang yang kamu cintai. Namun, kamu cenderung mudah marah dan terlalu kritis. Kamu juga dikenal sebagai orang yang opportunis. Lahir dalam shio ini, kamu akan senang bekerja dalam sales atau penulis, kritikus atau penerbit.
Lahir di Tahun 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008.
Lebih detail klik disini
Shio KerbauOx – KERBAU
Dilahirkan sebagai pemimpin, kamu menjadi inspirasi untuk orang di sekitar kamu. Kamu memilih metode konservatif dan berbakat menggunakan tangan kamu. Sangat mengharapkan segala sesuatu berjalan sesuai dengan pilihan kamu. Shio kerbau akan sangat berhasil sebagai dokter, jendral atau penata rambut.
Lahir di Tahun 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009.
Lebih detail klik disini
Shio MacanTiger – MACAN
Kamu sensitif, emosional dan mampu menciptakan cinta yang luar biasa. Namun, kamu memiliki kecenderungan mengambil semua dan menjadi kerasa kepala dengan apa yang kamu anggap benar; lebih dikenal dengan istilah pemberontak. Shio macan ini sangat cocok sebagai boss, penjelajah, pembalap atau matador.
Lahir di Tahun 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010.
Lebih detail klik disini
Shio KelinciRabbit – KELINCI
Kamu adalah orang yang baik, sangat patuh dan menyenangkan. Kamu memiliki kecenderungan menjadi sentimentil. Menjadi hati-hati dan konseratif, kamu sangat berhasil dalam bisnis dan juga menjadi pengacara, diplomat atau aktor yang baik.
Lahir di Tahun 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011.
Lebih detail klik disini
Shio NagaDragon – NAGA
Penuh fitalitas dan antusias, Naga adalah individu yang popular meskipun dengan reputasi yang buruk dan ‘mulut besar’. Kamu sangat pandai, berbakat dan perfeksionis namun kualitas ini menjadikan kamu kompeten di lingkungan kamu. Kamu akan sangat cocok sebagai artis, pendeta atau politikus.
Lahir di Tahun 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000.
Lebih detail klik disini
Shio UlarSnake – ULAR
Kaya di dalam kebijakan dan ramah, kamu sangat romantis dan berpikir dalam dan intuisi kamu memandu dengan kuat. Hindari sikap rakus terhadap uang. Jaga selera humor mengenai hidup kamu. Shio ular biasanya cocok sebagai guru, filosofi, penulis, psikiater dan peramal.
Lahir di Tahun 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001.
Lebih detail klik disini
Shio KudaHorse – KUDA
Kapasitas kamu dalam bekerja keras sangat mengagumkan. Kamu adalah orang yang mandiri. Selain pandai dan ramah, kamu cenderung menjadi egois dan tajam dan harus menjaga diri agar tidak terlalu mementingkan diri sendiri. Shio kamu menandakan sukses sebagai petualang, peneliti, puitis atau politikus.
Lahir di Tahun 1918, 1930, 1942, 1954,1966, 1978, 1990, 2002, 2014.
Lebih detail klik disini
Shio KambingGoat – KAMBING
Selain sering merasa salah tingkah dihadapan orang lain, Shio Kambing dapat menjadi teman yang menyenangkan. Kamu sangat elegan dan artistik namun menjadi yang pertama dalam memberikan komplain apapun. Singkirkan rasa pesimisme dan kekhawatiran dan coba untuk menjadi tidak tergantung terhadap kenyamanan materi. Kamu akan cocok sebagai aktor, pengebun atau penata rias.
Lahir di Tahun 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015…
Lebih detail klik disini
Shio MonyetMonkey – MONYET
Kamu sangat pintar, karena sifat alami kamu yang luar biasa dan personalitas yang menarik, kamu sangat disukai. Monyet, bagaimanapun juga, harus menjaga agar tidak menjadi orang yang oportunis dan tidak dipercaya oleh orang lain. Shio kamu menjanjikan kesuksesan disegala bidang yang kamu coba.
Lahir di Tahun 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016…
Lebih detail klik disini
Shio AyamRooster – AYAM
Ayam adalah pekerja keras; tegas dalam mengambil keputusan juga jarang mengutarakan pemikiranya. Oleh karena ini, kamu cenderung menjadi ekslusif terhadap orang lain. Kamu adalah pemimpi, pemilih busana yang baik dan ekstravaganza. Lahir dalam shio ini kamu dapat bahagia menjadi pemilik restoran, penerbit, tentara atau turis.
Lahir di Tahun 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017…
Lebih detail klik disini
Shio AnjingDog – ANJING
Anjing tidak pernah mengecewakan kamu. Lahir dalam shio ini kamu sangat jujur, dan setia orang yang kamu cintai. Kamu selalu merasa khawatir, perkataan yang tajam dan cenderung mencari kesalahan. Namun kamu akan menjadi businessman, aktivis, guru atau polisi yang baik.
Lahir di Tahun 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018…
Lebih detail klik disini
Shio BabiPig – BABI
Kamu adalah teman yang baik, orang yang pintar dengan kebutuhan yang kuat untuk mencapai tujuan apapun. Kamu sangat baik, toleran dan jujur namun juga mengharapkan hal yang sama dari orang lain, tentunya hal ini sangat naif. Pencarian kamu terhadap material dapat menjadi kegagalan. Babi akan sangat berhasil dalam bidang seni seperti penghibur atau juga pengacara.
Lahir di Tahun 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019…
Lebih detail klik disini

KAWAN VS LAWAN

kawan ni ada macam2 jenis kawan...kawan yang masa kita senang,ramai yang berkepit dan melekat mcm semut hurung gula 2...masa kita gelak,dia lagi kuat gelak,masa kita senyum,dia lagi lebar senyum sampai ke telinga..tapi bila kita susah,adakah semua yang dekat dengan kita dulu ada dengan kita??


Bedah sendiri pernah berkenalan,berkawan dengan ramai jenis kawan..Ada yang masa Bedah senang,ramai sangat yang berdamping (wahhh..dah macam puteri bunian tau..hehehe) dengan Bedah tapi bila Bedah susah dan sakit,separuh daripada dorg yang Bedah gelar kawan tadi 2 hilang,lesap entah kemana...hanya tinggal saki baki yang masih lagi sanggup meraung dan menanggung rasa sakit Bedah 2 bersama-sama....Masa inilah Bedah baru sedar siapa KAWAN dan siapa LAWAN....


Bedah sangat-sangat bersyukur sebab masih dikelilingi kawan-kawan yang sangat menghargai nilai persahabatan...Dorg sentiasa menghormati antara satu sama lain...Dan post kali ini pun Bedah memang nak tujukan khas buat kawan2 Bedah yang sentiasa da dengan Bedah saat suka dan duka Bedah...Bedah nak ucapkan terima kasih buat semua yang mengenali Bedah dari dulu hinggalah sekarang....Bedah minta maaf kalau Bedah pernah menyakitkan atau mengguris perasaan kalian....

Inilah antara kawan-kawan Bedah..... =)













KAMI THE MUSICAL

 6-8 Julai dah berlangsung Kami The Musical kat Panggung Bandaraya Kuala Lumpur. Memang dah niat Bedah nak pegi tgk teater ni sebabnya Bedah memang suka filem Kami yang pernah dilakonkan oleh Allahyarham Sudirman Hj Arshad. 

Buat uoolllsss yang tak tahu tentang teater ni, ia adalah adaptasi daripada filem Kami arahan Patrick Yeoh. Teater ini arahan serta olahan oleh pengarah Khairnazwan Rodzy dan telah dilakonkan oleh Daus AF8 sebagai Tookoo dan Adik Faris Adzim (UPIN IPIN) sebagai Din.

 Bedah nak tunjukkan gambar-gambar yang dah Bedah amik ni masa menonton teater ni hari tu...tapi maaf sgt2 la sebab jauh....hehehehe....Layannnnn.....heheeheheee..


hah....tu diaaa....Tookoo dah keluar pentas..


 Bedah paling suka watak India ni dimana dorg ni la yang curi duit Tookoo dan Din masa dorg berhempas pulas mengemas halaman rumah org hanya untuk mencari sesuap nasi....


 ni pulak adalah scene dimana Din terlantar di hospital setelah dilanggar lari oleh sebuah kereta semasa dia dan Tookoo sedang melintas jalan...sedih sangat scene nie...


scene ni betul2 sedih sebab saat inilah Bedah dapat lihat keakraban watak Tookoo dan Din....