menarik nih!jom klik...!

Friday, 7 June 2013

Maha Tahu~~

ehsan pak google

entry malam ni Bedah ambil ilhamnya dari seorang sedara Bedah yang selalu bercerita perihal dirinya yg masih belum dikurniakan cahaya mata..bukan nak mengkritik jauh sekali nak mengata tapi Bedah nak share dgn uuollss & maybe bleh jadikan pedoman & ingatan wat Bedah & semua readers..sedara Bedah ni orgnya simple,gila2 dan kasar,memang karakternya begitu walaupun dgn suaminya.dorg memang happening! 

Sedara Bedah ni dah 2 tahun mendirikan rumahtangga tetapi malangnya hingga ke saat ni Allah masih belum beri rezeki utk dorg wife&hubby utk dpt baby...awal perkahwinan memang wife ni dpt tahan telinga bila org asyik bertanya soklan: 

'bila lagi nak bertiga...?'






'tak mengandung lagi ke?..'








 'kamu ni buat family planning ke..??' 



'yang naik pelamin sama kamu pun dah nak masuk no 2 dah...bila lagi ha..???'

blaa...blaaaa...blaaa and so on....bila dh masuk tahun ke 2,dah mula rasa panas telinga dan hati mula nak membahang panas bila tiap kali diajukan soklan yg sama...tapi paling x bleh blah bila ada yang trus cop......

`````MANDUL````

cewah,cewahhhh!!!sesedap rasa mulut uuollss nk kata cenggitu eh..!seriously,Bedah sangat tak suka dengan sikap masyarakat kita bab hal rumah tangga org..Memang semua di antara kita mendoakan kesejahteraan sedara mara bila da yg kahwin dan bernikah..sebab dapat menambah umat Nabi Muhammad. Cumanya yg Bedah sedih pedih sesangat bila da yg terus COP some1 especially kaum Hawa mandul sebab we oolss nih bukannya Tuhan/doktor untuk sahkan kesuburan seseorang.Kita pun HAMBA okeyhh...!!SEDAR skit diri 2 eh..hanya sebab kita ni bleh mengandung,so terus menerus kita tanya soklan cmtuh..please...!!daaa...!!

'alah,setakat nak tanya dan ambik berat,takkan xbleh kot..?' Memang la bleh uuoollssss CUMA uoolss tau ke x uuuoollss 2 individu yang ke berapa RIbu Lemonsszz yg bertanyakan soklan 2 pd tuan badan yg menanggung rasa hiba & keciwa 2..i guess uuollss memang TAK TAHU..!! kalau uuollss dah tau situation dia,dari assume mcm2 tentang dia,apa kata kita twist sket sikap kita yg suka bebenor selak kain dalam org lain tuh.., padahal kain sendiri pun terkoyak kannn!!!,moh kita bg dia peransang & kata2 semangat..kita support dia utk lebih kuat&yakin serta tawakal pd Allah..ALLAH ITU MAHA TAHU segalanyaaaa.....dia dah tulis segala maklumat&information kita ni sejak dari Luh mahfuz tau..!!xyh pakai twitter,instagram,fb,wechat,wassap,etc..etc...etc... utk hapdet!! 


pd tuan punya badan,the most important thing is trust in ALLAH's faith dan diri sendiri...Qada' & qadar Allah 2 dah sememangnya pasti..utk dapat anak,dalam masa seminit pun bleh jadi..tapi percayalah..,Allah xkan uji hambaNya jika ujian 2 xmampu ditanggung oleh mereka..Kita kena sentiasa refresh diri maybe kita da kekurangan yg pada mata Allah,kita ni belum mampu utk menggalas tanggungjawab sebagai parent..bukan mudah utk menjadi ibu bapa..trust me! 

Bedah hanya perhatikan dari jauh..maybe juga dari penulisan Bedah yg xseberapa ni akan da yg kata :

'elehhh,ko 2 belum rasa apa yg ktorg rasa,senang la ko taippp kat entry ko tuh Bedah ooiii....'

yup!!correct!!memang Bedah belum lalui perasaan tidak dapat zuriat,tapi Bedah bercakap dari sisi sebagai seorang wanita...Bedah tau peritnya bila menjadi seorang yg 'berbeza' dari wanita yg lain..come on,siapa yg xSENTAP makan dalam tauuu bila dikelilingi oleh membe2 n family yg sumanya bley preggy but pd Bedah kita kena sentiasa positif...pd insan yg sering mengadu akan hal still xbley preggy,jgn la selalu sgt mengeluh...uuoollss sebenarnya xperasan dlm masa Allah menguji uuolls tanpa kehadiran baby,uuoollss sebenarnya Allah lebihkan rezeki tetapi dalam bab & bahagian lain..antaranya da suami yg cukup penyayang,sabar & always b beside uolls no matter what happen, membe & family yg bahagia, rezeki yg melimpah ruah, tempat tinggal yg selesa dan wang ringgit yg byk, kesihatan yg baik..dear,cant u see??????.....


haihhh.......sedar2 lah uuollss...janganlah kita terlampau tamak..buangkan rasa 2 & always remember Allah itu Maha Tahu,......ucapkanlah alhamdulillah & janganlah lupa untuk sentiasa berusaha..da pasangan yg seploh tahun kawen,baru dpt anak..so,uoolss yg baru setahun dua berkahwin ni asyik merungut je xdpt anak...hurrmm...jangan sebab bila slalu online fb,nampak grup ibu mengandung,page baju2 baby,trussss nak sentap dlm hati.....!isshhkkk...!!xmo!xmo!!


buangkan rasa negatif!    breath in & breath out...........! ambil aura positif........dan tanamkan dalam hati yg Allah itu Maha Tahu...!! akan ada rezeki utk uuollss kelak...jgn cepat berputus asa okeyh..!


1 comment:

Ija Rased said...

anak tu rezeki allah, hanya dia yag tahu kenapa dan mengapa,jangan sesekali mempertikaikannya.